Tárgyalások a tíz kyus rendszerről (judoinfo.hu)

Az MJSZ elnöksége is foglalkozott az Országos Dankollégium javaslatával, amely a tíz kyus övvizsgáztatási rendszer bevezetését szorgalmazza.


“A világ legtöbb országában a nyolc, illetve tíz kyus (kiu) övvizsgáztatási rendszerek vannak érvényben, mivel felismerték, hogy a gyerekek sportágban történő megtartásának egyik legjobb eszköze az övszínekkel történő motiválás" – kezdte vitaindítóját dr. Németh Endre, az ODK elnöke.
– A gyerek elkezd judózni öt-hat éves korában és évente tesz egy-egy övvizsgát. Így a junior korig minden évben nőhet az adott övfokozata. Ekkor, tizenhét éves kortól vizsgázhat le fekete övre.

Sokan vizsgáztattak már korábban is tíz kyus szisztémában Magyarországon, felismerve ennek motivációs lehetőségeit. A szakemberek felől érzékeltük a nyomást, hogy tegyük ezt teljesen hivatalossá.

Úgy gondoljuk, hogy az idén még a korábbi hat kyus szisztéma szerint lehessen övvizsgát tenni, de már az új rendszer szerint is. A körzeti Dankollégiumok továbbra is zöld öv fokozattól szerveznék a vizsgákat, általában évente négy-négy alkalommal.

A klubokban narancs-zöld fokozatig vizsgázhatnak a versenyzők, az arra jogosult egyesületi edzők előtt (középfokú edzői képesítés és vizsgázott első danfokozat).

A korábban hozott korosztályhoz kötött övvizsgáztatási szintek nem változnak, vagyis a diák A-korosztályos versenyző legfeljebb zöld öves, a serdülő kék, az ifjúsági korú pedig barna öves lehet.

A diplomákon az adott kyu-fokozat számmal történő megjelölése mellett az adott színt is fel kell tüntetni a jövőben, zárójelben.

A tíz kyus rendszer övszínei
10. kyu:
citromsárga-fehér
9. kyu: citromsárga
8. kyu: citromsárga-narancssárga
7. kyu: narancssárga
6. kyu: narancssárga-zöld
5. kyu: zöld
4. kyu: zöld-kék
3. kyu: kék
2. kyu: kék-barna
1. kyu: barna

Ez egy „kísérleti-övvizsga rendszer”, amelyet 2011 végén véglegesíthetnénk, a szakemberek, kollégák véleményének a figyelembe vételével. 2012-től már csak az új rendszer alapján történhetnének az övvizsgák.”

Az MJSZ elnöksége úgy döntött, hogy a javaslatot – a Versenysport Bizottság véleményezése alapján – a májusi MJSZ-közgyűlés után újratárgyalja.

Cikkek: